"اعتیاد سایبری ,اعتیاد نوظهور بدون دارو"(قسمت دوم)
معتادان سایبری، افرادی هستند که در کوششهایشان بدنبال پرکردن خلاء هویتی خود بوده، اغلب اوقات با موانع خیالی و نزاعهائی که تصور میکنند پیشاپیش مغلوب شدهاند و یا بی حاصل است مواجه میشوند، موقعیتهائی که بطور غیر قابل اجتنابی محرومیتها و پدیدههای نگران کننده و مشکلاتی را در بر خواهد داشت.
آنان در پی یک پناهگاه یا گریزگاهی برای دوری از واقعیتاند، تا بدینوسیله خود را از زمینه واقعی که میتواند یکی از انگیزههای درونی رفتارهای معتادان اینترنتی شود، دور سازند. گروه ملقب به «سایبریها»[1] در تلاش برای یافتن یک خانواده، به منزله محیطی سرشار از عاطفه یا مباحث دنیوی عاشقانه و با احساسی متعالی هستند.
جایگزینی واقعیت با مجاز تنها شیوه قابل درک زندگی است. بر اساس اظهار یک روانپزشک آمریکایی، ایوان کی، گلد برگ[2]: «اعتیاد به اینترنت، میتواند انکار یا اجتناب از مشکلات دیگر زندگی جاری را در پی داشته باشد».
رفتار اعتیادگونه که از آن به خامی احساسی _ اجتماعی تعبیر شده است، عدم امکان پذیر بودن ایجاد یک هویت روانی _ اجتماعی واقعی و راسخ را موجب میشود. این موقعیت، بواسطه همزیستی با یک احساس شخصی بی ارزش بودن و ناسپاسی تشدید میشود. آنان احساس تنهایی، منزوی بودن و خودشیفتگی بی حد و مرز میکنند؛ حالتی که آنان را به سوی این عمل تهییج و یک نیروی بالقوه خود شیفتگی تشدید شونده ناشی از اضطرابات زمینهای را با زمینه ها و موقعیتهای مختلفی که میتواند بدنبال رفتارهای اعتیادگونه متفاوت ایجاد شود، منطبق میسازد.
شاخصهای تشخیص بیماری شخص وابسته( DSM- IV)
نیاز کلی و افراطی که فرد را در بر میگیرد، نیازی که به رفتاری آرام و به ترس از جدائی منجر شده، در آستانه سن بزرگسالی ظهور مییابد ، در عرصههای مختلف احساس میشود. حداقل با پنج مورد از تظاهرات بالینی زیر نمایان میشود:
1) شخص وابسته در زندگی عادی خود بدون آنکه بطور فراگیری از سوی شخص دیگری مورد مشورت و حمایت قرار گیرد در اتخاذ تصمیم ناتوان است.
2) در بسیاری از قلمروهای حیاتی و مهم زندگی، شخص نیازمند تقبل مسئولیتهایش از سوی دیگران است.
3) شخص وابسته در اظهار مخالفت با دیگری از ترس از دست دادن حامی و پشتوانهاش ناتوان است.
4) شخص وابسته در شروع کارها و یا به تنهایی انجام دادن آن (بواسطة فقدان اعتماد به نحوه قضاوت یا توانمندیها و ظرفیتهایش که بمراتب بیشتراز توان واقعی اوست) دچار مشکل است.
5) در کسب حمایت و پشتیبانی افراد دیگر، بمنظور انجام داوطلبانه کارهای ناخوشایند بیش از اندازه تلاش میکند.
6) زمانی که تنهاست از ترس اغراقآمیز ناتوانی در سر و سامان دادن آسان یا سخت امور احساس بدی دارد.
7) به محض آنکه یک رابطه نزدیک به پایان میرسد، خیلی فوری بدنبال رابطهای دیگر میرود تا بتواند از مراقبتها و حمایتی که بدان نیاز دارد برخوردار شود.
8) از ترس آنکه در تنهائی رها شده و دست و پا بزند به شیوهای بی سرانجام خود را مشغول میکند.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] - Cy beriens
[2] - Ivan. K. Goldberg
اعتیاد سایبری .اعتیاد نوظهور بدون دارو(قسمت سوم)
ظهور این «فنآوریهای جدید اطلاعاتی و ارتباطی» (NTIC)، میتواند در غالب احساس توهمی، همچون رؤیا در روند مکالمات روزمره و در حالت بیداری ادامه یابد. فنآوریهای جدید اطلاعاتی و ارتباطی محرکهای بینائی و شنوائی را هدف قرار داده و به لطف ابزارهای تکنولوژی بسیار پیچیده (دستکش، عینک، لباس کار) میتوان حس نوع بافت مواد، حرارت یک شیئی، حس وزن، حتی حس دست دادن با شخصی که در هزاران کیلومتر دورتر قرار دارد را باز تولید کرد.
ورود این جهان مجازی جدید،تنها یک بحران جدی نمایشی ساده تلقی نمیشود، بلکه این فنآوریهای جدید، تصویری از خود را خلق کرده و حس غایت وجودی را دگرگون میسازد.
بازنماییهای مجازی با خود التزام زندگی و برخی اوقات زنده ماندن را در میان بازنمائیهای واقعی،و حتی بیش از خود واقعیت به همراه میآورد. اینترنت، تمامی جاذبههای یک جهان پر زرق و برق کاملاً متمدن، کمال مطلوب و چارچوب زندگی مانا و حمایتگر را عرضه میکند. با این وجود این چارچوب زندگی، بطور مداوم در یک جنبش آنتروپی[1]، مبداء پویایی و تهییجگری است.
توصیف این جهان جدید برای نخستین بار در یک رمان تخیلی علمی مطرح شد، داستان نویس معاصر[2] یا دبلیو گیبسون[3]، «فضای سایبر»[4] را اینگونه تعریف کرده است: یک توهم دو طرفه که بطور روزانه با مشروعیت کامل از سوی دهها میلیون کاربر عینیت یافته است. یک پیچیدگی غیر قابل تصور با جاذبههای نورانی که در روح بی مکان و قرارگاههای صور فلکی اطلاعات جای گرفته است.
رفتار اعتیاد گونه که از پیامدهای اینترنت است، گاهی با یک یا چندین رفتار آسیبزای جدی یا مقطعی دیگر همراه است، آسیبی که به گونهای مسئله ساز، «اعتیاد چندگانه» را تداعی میکند.
حضور مستمر عامل ایجاد ارتباطات، مفهوم «مکالمات صورت گرفته بواسطه کامپیوتر» و اعتیاد ارتباطاتی را تداعی میکند. انگاره ذهنی، «معتادان سایبری» را افرادی میداند که در ایجاد ارتباط دچار مشکلاتی بوده، عقیده و نظر دیگران را بطور لحظهای و در مکان[5] ابراز میکنند و بی درنگ بدنبال ابزاری برای اظهار زندگی فلاکت بارشان میباشند. این موضوع میتواند یکی از دلایل ساعات طولانی سپری شده در اینترنت باشد. برطبق نظر دکتر جفری گلدزمیت[6]، مدیر کلینیک اعتیاد به الکل دانشگاه سینسیناتی[7]، جوانانی که در زندگی روزانه خود با دیگران مشکل ارتباطی دارند، مستعدترین افرادی هستند که به امکانات ارتباطاتی موجود در وب معتاد می شوند.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] - entropique
[2] - Neuromancien
[3] - W. Gibson
[4] - le cyberespace
[5] - Spatio temporelle
[6] - Dr. Jeffrey Goldsmith
[7] - University of Cincinatti